Hopp til hovedinnhold

Slik får Nav og Thon Hotels flere inn på arbeidsmarkedet

Siden 2013 har Olav Thon Gruppen tilbudt arbeidstrening til folk som står uten jobb. Det har åpnet dører for folk fra hele verden.

En blid jente strekker frem hånden for å hilse på en annen person

Hotellvirksomhet egner seg godt for arbeidstrening 

– Å hjelpe folk inn i arbeidslivet er et samfunnsansvar vi har tatt på oss, sier Britt Vidung.

Hun er HR-rådgiver i Olav Thon Gruppen, og har jobbet med samarbeidsavtalen konsernet har hatt med Nav siden 2013.

Gjennom avtalen får folk arbeidstrening i Olav Thon Gruppens ulike virksomheter over en gitt periode. På den måten kan folk uten arbeid få den erfaringen og referansen de mangler for å få fast jobb videre.

– Som en stor virksomhet med mange muligheter og et stort spenn når det gjelder krav til erfaring og utdanning, er vi godt rigget for å ha folk på arbeidstrening, sier Britt.

Hun trekker frem hotellvirksomheten som spesielt godt egnet.

– På hotellene våre er det mange og varierte stillinger med mulighet for at arbeidssøkende kan få prøve seg i ulike roller.

Arbeidstrening som åpner dører

Et hotell som har vært viktig for mange som av forskjellige grunner står utenfor arbeidslivet, er Thon Hotel Arena i Lillestrøm.

– Vi ser hvor mye det betyr for mennesker å ha et sted å gå til, og å føle mestring, sier Wendy Fjeldstad, administrasjonsleder på hotellet.

Hun beskriver samarbeidet med Nav som en vinn-vinn-situasjon. Det gir arbeidsledige mulighet til å finne ut om reiselivsbransjen er noe for dem, samtidig som hotellet får mulighet til å rekruttere nye ansatte.

– Jeg vet ikke akkurat hvor mange som har vært i arbeidstrening her, men det er mange, og flere har fått fast jobb ved hotellet etterpå, sier hun.

– Uansett hvor du kommer fra, har vi mest sannsynlig en på huset som kan språket ditt

Det er ikke bare hotellgjestene som har ulike nasjonaliteter, også mange ansatte hos Thon Hotels kommer fra andre deler av verden, noe som gjør hotellene ekstra attraktive for arbeidssøkere med en annen bakgrunn enn norsk.

– Uansett hvor du kommer fra, har vi mest sannsynlig en på huset som kan språket ditt, sier administrasjonsleder på Thon Hotel Oslo Airport, Maiju Aimola.

Maiju har selv kjent på kroppen hvordan det er å bo og jobbe i Norge uten å kunne norsk.

– Jeg flyttet til Norge fra Finland i 2001, og selv om mange arbeidsplasser bruker mye engelsk, er norsk viktig for å kunne fungere godt i samfunnet.

Ypperlig arena for språklæring

I sommer inngikk hotellet en avtale med Nav om at folk kan ha språkpraksis hos dem.

– Språkkunnskap er viktig for å føle seg integrert og for å delta i samfunnet. Ved å jobbe på hotell, blir man bedre i både norsk og engelsk. Hotell er en ypperlig arena for å øve på språk.

For øyeblikket har Maiju engasjert to personer fra Ukraina i språkpraksis. De går begge på norskkurs gjennom Nav, og har fått praksisplass på kjøkkenet og i restauranten på hotellet.

– Her får de mulighet til å praktisere det de lærer på kurset. De har ikke vært her så lenge ennå, men jeg håper de snakker mest mulig norsk mens de er her, så de får mest mulig ut av praksisen.

Med rom for minst 90 ulike nasjonaliteter

At Thon Hotels er en virksomhet med et stort mangfold, er noe også HR-konsulenten Britt Vidung trekker frem med stolthet.

– Jeg tror vi har hatt rundt 90 forskjellige nasjonaliteter i jobb hos oss, så vi er erfarne med ulike kulturer, noe som gjør oss ekstra godt rigget for samarbeidet med Nav.

På både Thon Hotel Arena og Thon Hotel Oslo Airport opplever Wendy og Maiju at de mest populære jobbene blant folk i arbeidstrening er som resepsjonist, kjøkkenmedarbeider og som vert under konferanser.

– Du må ikke ha en bachelor eller master for å kunne gjøre en god jobb hos oss, heller ikke gode norskkunnskaper. Vi er en bransje med rom for alle, sier Wendy. 

Bidragsytere

  1. BV Britt Vidung Senior HR-rådgiver i Olav Thon Gruppen
  2. MA Maiju Aimola Administrasjonsleder på Thon Hotel Oslo Airport
  3. WF Wendy Fjeldstad Administrasjonsleder på Thon Hotel Arena i Lillestrøm